Setiap
tumbuhan yang dicipta di muka bumi ini sememangnya mempunyai pelbagai khasiat
dan kegunaannya. Cuma kadang-kadang, kita saja yang tidak menyedarinya. Salah
satu daripadanya daun pegaga. Nama saintifik bagi pegaga ialah Hydrocotyle asiatica Linn dan ia adalah daripada Famili Umbilliferae. Di dalam
masyarakat Melayu, pegaga sering digunakan sebagai ulam. Tumbuhan herba ini
sebenarnya mempunyai nilai perubatan tradisi yang tinggi.
(a) Serikan Wajah Anda – Ambil secekak daun pegaga bersama akarnya,
direbus dengan 2 gelas air sehingga tinggal segelas air rebusan itu. Tapiskan
dan sejukkan. Setelah itu, minumlah sekali sehari setelah makan malam dan
amalkan seminggu 3 kali. Anda akan dapati wajah anda akan lebih berseri.
(b) Kecutkan Peranakan – Bagi wanita yang mengalami masalah peranakan
kembang atau lepas kedatangan haid bolehlah makan pucuk pegaga dengan buat ulam
atau digulai. Amalkan setiap hari sehingga peranakan kecut.
(c) Menghilangkan Bintik-bintik Hitam Di Muka
- Daun pegaga
yang ditumbuk halus dan kemudian dicampurkan dengan bedak sejuk amat
mujarab untuk menghilangkan bintik-bintik hitam di muka. Caranya: Ambil 10
helai daun pegaga, cuci dengan air garam, kemudian ditumbuk halus dan campurkan
air garam dengan bedak sejuk yang telah dicampurkan dengan sedikit air suam.
Amalkan memakainya pada muka anda setiap malam dan cucilah pada keesokan
harinya. Lakukan petua ini setiap malam sehingga bintik-bintik hitam di
muka anda hilang.
(d) Mengubati Sakit Kepala - Daun pegaga perlu direbus dengan kacang hijau
dan dibiarkan semalaman dalam keadaan yang terdedah. Kemudian daun pegaga itu
dimakan bersama kacang hijau dan air rebusan tersebut pula haruslah diminum.
(e) Mengubati penyakit sengal-sengal badan – Bagi mengubati penyakit ini, daun pegaga
hendaklah direbus dengan bawang dan air rebusan itu haruslah diminum. Bagi
mengubati sakit mata pula, daun pegaga direbus dan air rebusan itu diminum
setelah dicampurkan sedikit dengan gula.
(f) Mengubati penyakit demam kepialu atau
typhoid- Daun pegaga
haruslah ditumbuk lumat dan diletakkan di atas dahi.
Antara khasiat lagi pegaga :
1) IA DAPAT MENGATASI PENYAKIT KENCING MANIS.
2) MENGURANGI KADAR LEMAK SETELAH MEGAMBIL SECARA. BERTERUSAN SELAMA 2 MINGU. BADAN AKAN TERASA RINGAN DAN SEGAR.
3) MENGATASI SEMBELIT DAN ANGIN.
4) MELANCARKAN PEMBUAGAN AIR BESAR DAN MEMBANTU MENGELUARKAN TOKSID AKIBAT SEMBELIT.
5) MENURUN KADAR ASID URIK YANG BERLEBIHAN AKIBAT PENYAKIT GHOUT.
6) MENHILANG KAN SAKIT KEPALA AKBAT MIGRAN.
7) MENHALUS KAN KULIT DAN MENGATASI MASA ALAH PENYAKIT KULIT.
8) MENGUAT KAN SEL OTAK DAN BAIK UNTUK MINDA KITA SEMUA.
9) MENGUAT KAN IMUNISASI BAGI MENCEGAH PENYAKIT.
10) SANGAT BAIK UNTUK WANITA YANG MEGANDUNG DAN SETELAH MELAHIR
11) MENGATASI MASA ALAH KENCING MANIS DENGAN MENURUN
12) MENCEGAH MASA ALAH KARDIVASKULAR.
13) BAIK BAGI WANITA YANG MENOPOUS DAN OSTEOPORISIS.
14) JIKA ANAK2 KEMBUNG PERUT IA BOLEH DI RAWAT. MINUM AIR INI DI TAMBAH
15) UNTUK PENYAKIT KULIT SEPERTI - KURAP - GATAL2 - KUTU AIR - GENGREN. ( AMBIL HAMPAS TEH TERSEBUT DAN SAPU
16) BUAWASIR SETELAH DI MINUM - HAMPAS TEH TERSEBUT DI BUNKUS DALAM KAIN PUTIH DI BUNKUS KEMAS. KEMUDIAN DI SELIT
'' CARA-CARA MINUM NYA. KITA DI GALAK
AIR RENDAMAN JAGAN LAH TERLALU PANAS SETELAH DI MASAK BIAR KAN SELAMA 15 - 10 MINIT BARU LAH KITA RENDAM TEH HERBA PEGAGA INI.''
No comments:
Post a Comment