Penangan Cili Habanero
Ini adalah
kisah tentang tentang Cili Habanero. Semasa shopping kat Carrefour Seberang
Jaya tetiba mata terpandang cili ni yang comel sangat sederet dengan salad dan
sayur-sayuran lain. Panggil my hubby… cakap kat dia, boleh tak nak beli cili
yang cute ni. Memang first time tengok cili secomel ni dan tak tahu pun pedas
ker tidak.
So dah balik
kat umah try le masak telur dadar & mix sebiji Cili Habanero ni. Bijinya
saya buang coz dari awal memang nak semai biji benihnya. So saya pun pegang
& belah cili tu macam cili-cili yang lain. Siap guna tangan lagi korek biji
cili tu. Ok dah siap asingkan biji benih dan kulit cili.
Dah nak buat
telur dadar, macam biasa la potong bawang, masuk cili… telur dan garam.
Pukul-pukul… dan masuk kuali. Dah siap masak… so dinner time. Dah cakap dengan
my hubby… telur dadar ni campur ngan cili yang beli tadi tu. So dia kata ok.
So… kita pun
makan dinner. Saya yang dulu ambil telur dadar tu.. dan makan. So hubby tanya
camna.. ok ker? Saya pun kata… ok la.. tapi pedas juga. So makan lagi.. auwwww…
akhirnya makcik surrender… dah tak boleh pergi dah. Bukan pedas sket… ayo—ayo…
pedas gila tu, terdiam tak boleh bercakap. My hubby tanya kenapa stop… saya
cakap try la.. telur dadar tu. Sedap sangat.
My hubby pun
ambil la sepotong, nyum…nyum…. Akhirnya dia pun buat muka… mak ooiiii..
pedasnya. Kalau kata cili padi pedas… ini memang lagi pedas. Akhirnya telur
dadar tu kita berdua tengok jer la.. Nak makan tak terdaya nak lawan
kepedasannya. Besoknya telur tu terpaksa masuk tong sampah coz dah tak terhabis
nak makan.
Ini adalah fakta tentang cili Habanero ini.
Cili Habanero, antara cili terpedas didunia. Jika dibandingkan dengan
cili terpedas didunia iaitu cili Bhut Jolokia ( dengan nilai kepedasan
1,001,034 unit Scoville), cili Habanero hanya mempunyai kadar kepedasan sekitar
580,000 unit Scoville. Bagi sesiapa yang kurang pasti bagaimana kepedasan
mengikut unit Scoville, cili padi yang kita buat sambal belacan tu mempunyai
kadar kepedasan sekitar 100,000 unit Scoville.
Patutla... makcik terasa pedas sampai tak tercerita.
2 comments:
Assalamualaikum. Cili ni memang pedas melampau jika dibandingkan dengan cili padi. Saya memang agak biasa dengan pedas, so habanero ni biasanya saya jadikan ulam segar untuk makan dengan nasi. Saya ada menanam pokok cili ini di rumah just suka-suka sahaja. Ada masa boleh la singgah di malaysiahabanero.blogspot.com.
Saya pun penggemar habanero. sedap dan wangi :)
Post a Comment