Assalamualaikum….
Jom ari ni kita
beresepi pulak…kita main masak-masak ye….
Untuk pengetahuan
semua, kuih tako ni adalah kuih favourite achik Reen……setiap kali bulan puasa
memang kuih ini yang achik Reen cari kat bazaar ramadhan..…
Memang sangat
sedap dan lembut…
Resepi ni yang
achik Reen jumpa dalam FB…..dikongsi dalam sebuah group masak-masak. Dah tak
ingat group apa…
Untuk tidak lupa,
jadi achik Reen kongsikan di sini…so kita boleh cuba sama-sama ye…
KUIH TAKO/TEPUNG PELITA
Lapisan bawah
1 cawan tepung jagung
1cawan gula
5 cawan air
sedikit pewarna hijau
2 daun pandan disimpul
4 sengkuang cina [dikupas kulit dan cuci bersih dan potong dadu kecil kecil]
Lapisan atas
4 1/2 cawan santan pekat
3/4 cawan tepung jagung
1/2 sudu teh garam
Cara cara
Lapisan bawah
- satukan semua bahan bahan masak hingga pekat [ lebih kurang 15 minit],
sentiasa
dikacau dan last masukan sengkuang cina kacau sekejap matikan api.
masukan
dlm kelongsong pandan atau mangkuk plastik yg kecil kecil.biarkan sejuk.
Lapisan atas -satukan bahan bahan masak hingga pekat [ lebih kurang 15 minit] hendaklah
Lapisan atas -satukan bahan bahan masak hingga pekat [ lebih kurang 15 minit] hendaklah
sentiasa
dikacau. tuang kedalam kelongsong tadi , siap dan sejukan
Kalau
x der kelongsong, dalam bekas plastic comel-comel tu pun boleh….
Cara Lipat Daun Pandan untuk kelongsong (Foto : Cik Google)
No comments:
Post a Comment