Teman-Temanku

Friday, February 27, 2009

Hasil Jahitanku - Ribbon Embroidery
















Akhirnya.... seperti yang dijanjikan... siap le jahitan sulaman riben yang sulung. Saya re-cycle balance buat langsir adik dan kain crosstich lama.
Rasa-rasanya macam cantik jugak bagi percubaan yang pertama macam saya ni. Sebab orang tak puji, puji sendiri saje la....
Inilah hasilnya.... tolong komen sikit. Ada satu projek tu belum siap lagi. Red roses...

Tuesday, February 24, 2009

Ribbon Embroidery

Salam perkenalan.

Ambil cuti 2 hari. Clear Annual Leave. Dapat le menghadap hobi terbaru yang baru nak belajar.... sweet Ribbon Embroidery. Sambil membelek buku Jahitan Asas Sulaman Riben tulisan Suzana Mustafa. Dari dulu memang teringin sangat nak pelajari tapi tak tau kat mana. At last dapat cari kit Sulaman Riben kat Tanda Kasih bookstore. Thanks Cik Salmi Rafiza dan Kak Ana.

At last surfing internet juga untuk cari design2 lain dalam ribbon embroidery punya blog. Dah siap satu folder file selepas collecting termasuk contoh jahitan dari bilik jahitan mak lang, cheq su, fizan store, wanita melayu dan beberapa blog RE lain.

Dah terhasil le beberapa rekaan sulung .... entah cantik ke tidak. Tapi rasanya ok le sebagai percubaan pertama. Nanti akan saya akan attached kan kemudian. Hari ni x sempat lagi...