Teman-Temanku

Friday, July 29, 2011

Kraf Anyaman Surat Khabar

Salam,

Ada beberapa pengunjung telah e-mail saya tentang anyaman kraf surat khabar ini. Tapi saya pun belajar dari internet dan sumber-sumber lain. Try & error. Akhirnya jadi la...

Tapi itulah tak sempat nak membuat tutorial untuk yang bertanya. So... kepada sesiapa yang nak belajar basic anyaman surat khabar ini saya sertakan blog yang boleh anda kunjungi.... http://jom-buat-kraf.blogspot.com/ dan http://umiecraft.blogspot.com/ dan http://nurmuharram.blogspot.com ... cuba belajar dari sana ok.

Selamat menganyam...dan mulakan usaha anda.

Thursday, July 21, 2011

Gloxinia In My Small garden







Salam bersua kembali.

Ini koleksi bunga terbaru dalam tamn kecilku. 2 pasu Gloxinia yanga aku dapat minggu lepas masa shopping kat Tesco Seberang Jaya. Sebenarnya dah lama tengok bunga ni maybe sebelum ni bunganya dah layu dan tak cantik jadi tak tergerak hati nak beli.

Tapi last week maybe bunga baru sampai jadi bunganya masih segar bugar. Ada 3 kaler sebenarnya Pink, Merah & Purple. Harganya pun muran jer tak sampai RM 8.

So... aku decide ambik warna pink 7 merah. Hopefully boleh la hidup. Rupanya Gloxinia ni pokok indoor. Adik beradik macam african Violet. itu selepas goggle kat internet cari nama pokok ini.

So... sekarang ni belajar menjaga la pulak. Pokok ini sensitif juga. Sejenis pokok berubi. Boleh dibiakkan melalui keratan batang, daun dan ubi.Itu pun dapat dari internet...