Saturday, March 21, 2020

Cara Tanam Keledek Guna Ubi

Assalamualaikum.

Tadi Kak Reen jenjalan di Facebook.
Jumpa perkongsian macam mana tanam keledek.

Yang di share tu cara tanam Keledek Ungu.

Jom kita try juga.
Boleh check details kat bawah ye.


               Pilih ubi keledek yang elok

             Ubi dipotong-potong dan
             Disusun dalam pasu berisi
             Tanah

              Timbus tanah ke atas
               Pada potongan keledek
               Tadi

            Siram air & biarkan hingga
            Keluar tunas baru

Tunas yang baru boleh di pindahkan
Ke dalam polibag/pasu atau pun batas

Tunas ubi yang sihat & sesuai untuk dipindahkan ke medium baru

Benih yang ditanam di dalam polibag

Jika ada tanah yang luas boleh tanam
Di batas 

Selamat mencuba 





Ros Pinky Mon Coeur

Favourite rose Kak Reen di garden.
Anak jepun #MonCoeur namanya

Sepanjang jaga dialah paling rajin bunga.
Setiap masa jer ada bunganya tak putus-putus.
Tak banyak songeh bela dia.
Cukup makan minum eloklah.
Selalu keluar 4 atau 5 kuntum setangkai.

Soft petal with sweet pinky color.
Ada bau tapi tak kuat.

Yang belum kenal, ini sedikit sejarah si Pinky cantik nie.

Mon Coeur ROSE
==============

Bred by Takunori Kimura (Japan, before 2012).
Introduced in Japan by Keihan Hirakata Nursery in 2012 as 'Mon Coeur'.

Shrub.

Rose-pink, lighter edges.  Moderate, damask, musk fragrance.  Average diameter 4".
Medium, very full (41+ petals), cupped bloom form.  Blooms in flushes throughout the season.

Height of 5' to 6' (150 to 185 cm).

#KakReenSuweet
#KakReenGarden
#KakakSiPenjualBunga
#WeekendGardener







Monday, March 09, 2020

Tips Isnin Tidak Lagi Biru

Monday is not so blue.
Adakah Isnin mu sangat biru.

Fikir yang baik-baik.
Doa yang baik-baik.
Mohon yang baik-baik.
Tengok yang baik-baik.
Ucap yang baik-baik.

InsyaAllah yang baik-baik saja akan mengiringi anda.

Pagii Monday warriors.

#KakReenSuweet
Sesambil siram & tengok pokok-pokok & bunga pagi pun boost mood sangat.










Cara Tanam Keledek Guna Ubi

Assalamualaikum. Tadi Kak Reen jenjalan di Facebook. Jumpa perkongsian macam mana tanam keledek. Yang di share tu cara tanam Keledek Un...