Wednesday, January 01, 2020

Kisah Nenas Madu MD2

Assalamualaikum 
Selamat tahun baru 2020.

Azam tahun nie, nak rajin tulis blog yang bersawang nie.
Rajinnnn, rajinnnn.

Dah rajin, maka terhasillah karya ini pagi tadi.

Dua hari lepas otw balik opis, macam biasalah kami suami isteri  JJCM.

Tetiba teringin nak makan satay Semeling yang niaga lepas Pekan Lunas tu. Dah sampai situ, so turunlah kami berdua dari kereta.

Dah order sate 30 cucuk (15 cucuk ayam & 15 cucuk daging). Kat sini memang port fav jual makan-makan & selalu beli sate kat situ sebab sedap rempah ramuan secukup rasa satenya.

Eehhh ehhh tertoleh pulak sebelah niaga sate tu, ternampak nenas fresh macam baru petik.

So En. Hubby pun tanyalah nenas nie jenis apa & pilihkan sebijik yang elok & dah masak.

Kata penjual tu nie nenas MD2 (Nenas Madu). Mai dari Pendang atau Pokok Sena kata dia.

Masa dok sembang tu, rupanyaaa yang niaga tu sedara mara ade bau bau bacang juga ngan En. Hubby.
Maka makin rancaklah depa melawak & sembang lagi.

Orang niaga memang kena mulut manis, baru attract customer.
So yang niaga nie memang pandai layan customer.

Bagus PR yang menjual nenas tu, siap potong-potong bagi rasa.
Memang manisss ya nenas MD2 nie.

Sembang punya sembang, Kak Reen pun tanya ade tak bunjut nenas yang tak nak atau yang nak buang. Kak Reen bagitau nak 2 atau 3 jer sesaja nak balik tanam.

Dia cakap ade kak, banyakkk.
Jap ye katanya. Alih-alih terus dia angkat semua bagi akak πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.
Siap minta alih kereta buka bonet depan gerai dia. Maka kami pun masukkanlah bunjut nenas tu dalam bonet. Balik rumah pindah kejap dalam raga kain tu, kira punya kira ade dalam 20 lebih pucuk nenas.

Masyaallah baik betul peniaga tu.
Terkedu akuuuu, macam boleh buat ladang nenas sudah.
So bunjut tu dah pindah masuk guni dulu. Maybe weekend nie blh semaikan ke tanah.
Lagi setahun lebih ade rezeki mana tahu boleh merasa nenas kebun tepi rumah.

Wish me luck ya untuk eksperimen tanam nenas pulak 😜😜😜.

#KakReenSuweet
#StoryKakReenSuweet
#WeekendGardener
#NenasMD2
#NenasMadu


Cara Tanam Keledek Guna Ubi

Assalamualaikum. Tadi Kak Reen jenjalan di Facebook. Jumpa perkongsian macam mana tanam keledek. Yang di share tu cara tanam Keledek Un...