Teman-Temanku

Tuesday, October 20, 2009

Ke Mana Ku Menghilang ????

Mesti kengkawan terfikir... kemana diriku menghilang 2 bulan yang lalu. Hidup ke mati ker ???? Sihat ker ???? Sakit ker ????
Actually... diriku tak ke mana... namun semenjak 2 @ tiga bulan lalu memang busy gila2...
Macam2 nak kena settle... agenda pindah rumah baru sebelum raya, hari raya lagi dan kerja-kerja ofis yang menimbun. Kalau x siap kerja... x bergaji le budak2 kat tempat keje.
Angkut barang2 ...macam2.. penatnya... but puas hati. Akhirnya dapat pindah umah sendiri. Perancangan mmg byk... but kena settle satu persatu.
Dah lama blog nie x ber-update...bersawang... sekali sekala jengah je... x sempat nak up-date.
Alhamdulillah... pada 19hb Oktober 2009 (kelmarin), genap sebulan aku berpindah ke rumah baru yakni.. rumah sendiri. Dulu aku stay dengan mertua dan at last dapat merasa juga hidup dan menikmati suasana di rumah sendiri. Aku bersyukur sangat. Walaupun dulu tak ada siapa yang ganggu kat rumah mertua namun ekspresi dunia rumah sendiri lain feelnya.
Dan sempat le aku melaram dengan koleksi kusyen RE yang dah buat dulu...Sampai hubby kata aku nie 'cheewi' (loghat Kedah). Aku kata biar le... ini tak curi tau... hand made...buat sendiri...original lagi..
In WIP dah kena buat 8 sarung kusyen RE... 4 untuk sister in-law untuk kerusi cleopatra baru dia...dan 4 lagi untuk my sister... untuk her new sofa.
Kembang gak...hasil sulamanku jadi pujian.. thanks for all my sifu. Ilmu yang ku kutip mmg x ternilai...

Tuesday, August 04, 2009

Cookie Canister Cover



Oleh kerana terpikat dengan hasil kreatif Kak Ann @ Sifu Ann....Teringin juga nak buat satu set cookie canister untuk diri sendiri. Yela.... teringin gak nak buat satu set. Hari Raya kan dah nak dekat. Sambil buat untuk diri sendiri mana tau pulak ada nanti ada orang yang berkenan. Ingat dihati kalau 1st projek ok, aku nak buat untuk emak & sister aku juga. Oleh kerana tak ada kain kusyen seperti yang kak Ann guna, aku belasah aje kain balance buat kusyen. Yang penting projek tetap berjalan.

Inspirasi cookie canister dari Kak Ann maka terhasillah cookie canister ala-ala english style. Menggunakan ribbon warna maroon yang sinonim dengan english style. Cookie canister ini adalah gabungan sulaman riben menggunakan teknik folded roses,ribbon stich serta french knot. Tapi belum siap lagi coz belum lekatkan pada canister cookie lagi. Lepas ni baru nak pegi beli canister cookie. Rasanya nak gunakan glass cookie canister coz lasting & nampak stylish sikit.

Monday, August 03, 2009

English Style Cushion


Ahakkk... Akhirnya siap juga cushion coverku. Nasib baik tak berkulat sebab dah terlalu lama.
Lepas ni nak jahit le pulak dan aku nak buat sepasang.... thats mean kena buat lagi satu le.Simple aje but... comel le jugak..

Apa pun puas hati sebab dah siap... Walau pun x le secantik jahitan sifu2 RE tapi kira ok le bagi tahap budak baru belajar ni. Ada sesiapa nak tempah.. boleh contact saya di e-mail... azreenafiza76@yahoo.com.




Give Away from Mak Lang & Ribbon Chanteq


Salam semua,

NAK GIVE AWAY SENTUHAN PENUH KREATIF & EKSKLUSIF................!!!!!!
CEPAT-CEPAT.....!!!!! SEBELUM TERLAMBAT
Mari joined Mak Lang & Ribbon Chanteq give away nie... Siapa yang cepat dan masukkan entry ter....kreatif & ter......baik akan dapat hadiah istimewa hasil sentuhan jejari magis & kreatif Mak Lang & Ribbon Chanteq. Tawaran dibuka sehingga 14hb Ogos 2009. Cepat sertai sebelum tarikh tutup dan dapatkan hasil sulaman eksklusif daripada antara pelopor RE yang dikenali seantero negara.

Menjengah ke rumah Mak Lang & Ribbon Chanteq... pasti anda akan terpaku, terpukau dan terpana dengan koleksi jahitan eksklusif riben, benang, manik dan sewaktu dengannya di atas beg, sarung kusyen, table runner, pouch, wall deco dan macam-macam lagi. Sebut je nak jahit kat mana.... mesti sentuhan magisnya.... wow...!!! fabulous & fantastic. Nak tahu lebih lanjut singgah le....(http://jahitanmaklang.blogspot.com/) dan Ribbon Chanteq(http://ribbonchanteq.blogspot.com/) kalau ada yang berkenan boleh beli... harga yang ditawarkan memang cukup berbaloi... dah dekat nak raya. Jom shopping....Sure puas hati kalau beli dan dijamin gerenti tak akan menyesal...Mungkin tahun nie nak bergaya dengan hasil sentuhan RE pulak.

Seperti mana pertama kali diriku terpesona dengan seni sulaman RE ini dan sehingga kini blog Mak Lang & Ribbon Chanteq nie la... jadi rujukan aku selain beberapa blog lain. Sharing is caring.....bukan nak tiru... cuma sebagai sumber inspirasi.

Kalau nak belajar online atau attend class...pun boleh juga. Cepat contact Kak Ina & Mak Lang.. di Jahitan Mak Lang & Ribbon Chanteq...banyak benda boleh belajar tau. Sure tak rugi....Boleh janakan income sendiri nanti kalau dah expert. Belajar ngan sifu nie...... banyak ilmu yang anda boleh dapat. Yurannya pun boleh tahan... tak le mahal sangat jika dibandingkan dengan ilmu yang bakal anda dapat.

Dalam blog Mak Lang bukannya saja sulaman RE ... macam2 ada... nak masak, info terkini, parenting, kekeluargaan, kasih sayang dan macam-macam lagi.. Nak resepi sedap2... jengah le. Sure terliur dan terangkat.. ayaq lioq meleleh nanti...

Untuk yang berminat...Give away ni akan berakhir pada 14 August 2009...CEPAT .... CEPAT....mai le join give away ni..
Syarat-syaratnya.... mudah aje....sila ikut arahan seperti dibawah :
a) Mesti pembaca dari Malaysia dan mesti jadi follower jahitan mak lang (http://jahitanmaklang.blogspot.com/) dan Ribbon Chanteq(http://ribbonchanteq.blogspot.com/)

b) Masukkan entry tentang giveaway ni.. kat dalam bolg anda. Salin RE diberikan dan beri penerangan ringkas tentang blog Jahitan Maklang dan Ribbon Chanteq. Selepas tu tinggalkan komen atau pesanan anda pada blog Jahitan Mak Lang.

c) Semua pemenang akan dipilih secara rawak oleh panel iaitu Mak Lang & Kak Ina. Dan paling penting... penyertaan atau entry yang paling kreatif.. tunggu..... sesuatu hadiah misteri akan menanti dan menjadi milik anda.
d) Ingat....Tarikh tamat giveaway ni ialah pada 14 Ogos 2009. Cepat sebelum terlambat.

Oleh itu.... jangan tunggu lagi cepat-cepat ketuk pintu rumah Mak Lang dan Ribbon Chanteq, bagi salam dan join Give Away Jahitan Mak Lang/Ribbon Chanteq.
Ada sesuatu yang istimewa sedang menanti anda......!!!!!

Thursday, July 02, 2009

Cushion




Akhirnya... siap juga cushion dijahit. Memang lama betul dek kesibukan kerja seharian. Bertukar boss... banyak pembaharuan yang yang dibuat. Akhirnya staf le jadi kelam kabut. Semuanya perlu sesuaikan dengan suasana yang baru.

Dalam kesibukan ini aku mencari peluang surfing blog kengkawan RE yang lain. Banyak juga hasil kerja tangan mereka. Rajin betul....



Dan inilah hasil cushion yang telah siap....




Wednesday, May 13, 2009

WIP




Selepas siapkan cushion cover tu.... terfikir pulak nak buat web roses ala2 english style sikit.

WIP.... masih dalam proses. Tapi nak tempekkan juga kat sini. Projek tergendala sekejap coz keje... nanti weekend boleh sambung lagi.. Ni le.. projek tak siap lagi.

Roses Cushion




Seperti yang dijanjikan... sempena cuti weekend sempat le saya menyiapkan lagi satu cushion. Temanya juga roses... entah le kenape.. minat sgt dengan roses. Kali ini cuba combinekan folded rose, ribbon stich & loose straight stich. Untuk nak nampak serupa dengan jahitan cushion sebelum ni, penggunaan warna pun hampir2 sama. Dan inilah hasilnya..

Monday, May 11, 2009

Bakul Anyaman Surat Khabar




Ini satu kraftangan yang baru dipelajari walaupun benda ni dah lama orang buat. Ini first try... memang cantik kalau pandai menganyam. Yang penting kena tahu juga basic menganyam. Bagi saya mmg x pernah buat langsung. Dulu-dulu masa kecil2 selalu tengok nenek menganyam bakul buat rotan tapi setakat nengok ajela..

Kini mertuaku pulak dah belajar buat bakul bunga telur menggunakan surat khabar. Katanya nak habiskan masa terluang masa kami keluar bekerja. Akhirnya aku nak try juga buat sbb tengok asyik sangat mak mertua aku membelek-belek bakul bunga telur yang dia buat.

Tapi aku tak buat bakul bunga telur sbb kecik. Aku modified jadikan bekas letak barang.Siap ada penutup lagi. Boleh letak brooch ke, duit syiling @ apa2 yang kita suka (brg2 kecik je la).Untuk cantikkan lagi kena le sapu syelek & kanji untuk tahan lama. Lepas tu korang boleh le hiaskan guna bunga ke @ apa2. Ikut kreativiti masing2. Ni produk yang belum sapu syelek. Warna asal surat khabar. Kiranya percubaan pertamaku berhasillah.

Monday, May 04, 2009

Roses Cushion Cover




Cushion nie dah siap sejak 3 minggu lepas. Tapi kerana kesibukan kerja, belum sempat jahit lagi untuk cushion cover. Angan2 nak buat satu set but only one yang jadi. Menggunakan teknik web rose warna pink. Finishingnya... tambah le sikit jahitan bunga warna biru tu... lupa le nama jahitannya apa.


Wednesday, April 29, 2009

RE Rose Blossom



Sulaman rose ini antara projek2 RE yang terawal siap semasa mula belajar dulu. Masih belum diframekan lagi. Bunga-bunga RE yang dijahitkan tu masih boleh diperbaiki lagi. Rasa-rasanya kombinasi warna pun perlu diperbaiki... Namun puas hati bila melihat hasil kerjatangan sendiri.

Monday, April 27, 2009

Table Cloth



Ini table cloth yang dibuat 2 tahun lepas. Dapat contoh dari aunty kat KL - Mak Teh . Dia ni mmg addict betul kait mengait ni.Skrg project terbarunya tempahan sulam manik. Sampai ambik tempahan.
Kita ni nak buat satu pun hold beberapa kali. Nie kan nak ambik tempahan.... x terfikir lak. But puas hati bila dah siap. Inilah warna favourite... pink color.




Love Pillow & Tissue Cover




Maroon Love Pillow. Ini bantal love kedua yang sempat dibuat masa study kat KL dulu. Belajar dari rakan sekampus. Memang lambat coz guna puff stich @ bahasa org kampungnya... kait buah anggur.. Guna byk benang juga. Combination warna maroon & soft pink. Sempat buat sebijik je...untuk contoh. Ini cheritera masa 12 ~ 13 tahun dulu... Masa muda2 dulu.

Lepas tu combine ngan sarung tisu warna sama. Gunakan plastik empat segi bentuk bunga yang juat kat kedai alat2 jahitan.. sekeping2 jahit. Lepas tu sambung sampai jadi kotak tisu. Hiaskan dengan frill dari warna yang sama.


Friday, April 24, 2009

RE Lagi....




Ini lagi satu RE yang telah siap. Temanya juga ala-ala english style. Naik lengoh juga le jahit bunga kekwa besar tu. Pening gak kejap dok fikir lagi nak bagi penuh kain tu... at last jahit le bunga ala-ala loceng sebagai pelengkap dan reranting tu. Rasanya ok le... any comment saya terima. Maklum le budak baru belajor... bertatih-tatih lagi. sifu ok le coz dah famous seantero dunia. Baru saya tahu bahaw ilham itu datang bila kita rasa gembira dan bahagia. Kalau kepala tengah pening @ stress x payah le buat. Sure hasilnya hampeh...
Anyway karya ini buat saya rasa lebih yakin untuk terus berkarya. Thanks to all of my RE sifu.

New Ribbon Embroidery




Akhirnya.... sesudah try kat kain-kain lain, baru le berani jahit kat kain dari Kit RE beli dari Puan Ann. Temanya ala-ala english style gitu... penat gak eden menjahit ni di waktu lapang2 abis keja umah. Kuntuman roses yang mekar... here the finish project. Agak-agak cantik le untuk percubaan.


komen dari hubby... katanya pandai gak wife dia ni, walaupun belajor kat buku dan internet je. Bagi saya dimana ada kemahuan disitu le ada jalan.


Hasil jahitan ni saya dah jahit jadi sarung cushion but frillnya belum beli lagi.

Tuesday, March 03, 2009

Mee Udang

Dah lama x makan mee udang kat Pulau Sayak. Tetiba je ari ni teringin nak makan lak.
Pergi kedai runcit beli barang apa yang patut lepas balik keje. At last.. inilah hasilnya resepi mee udang versi sendiri. Sedap hingga menjilat jari... yummy.............

Mee Udang

Bahan-bahan ( 3-4 org )

1 bungkus mee kuning
300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
4 sb lada boh / lada giling
*4 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 sb udang kering
*1/2 inci halia
2 sb sos tiram
3 sb sos tomato
1 sb sos cili
tepung jagung (optional- utk pekatkan kuah)
gula dan garam
serbuk perasa
taugeh, sawi, lobak merah
daun bawang, daun sup dan bawang goreng
telur (nak rebus boleh @ pecah terus dalam kuah pun boleh) - tapi biar le sebiji-sebiji mcm masak lemak telur tu, jgn pecah nanti x sedap

Cara-cara
Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang dan asingkan.. Air rebusan jgn buang....
Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan-bahan bertanda *... Tumis pulak bahan kisar.... hingga betul garing dan naik bau....
Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili ...
Renehkan kuah
Masukkan garam dan gula...serbuk perasa, bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
Letak tepung jagung yang dibancuh dengan air utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
Celur mee, taugeh,sawi dan lobak merah.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah dan taburlah dgn daun bawang dan bawang goreng.....


Lepas tu... ape lagi... makan le dengan sepuas-puasnya. Jgn lupa doa makan dan bismillah.

Friday, February 27, 2009

Hasil Jahitanku - Ribbon Embroidery
















Akhirnya.... seperti yang dijanjikan... siap le jahitan sulaman riben yang sulung. Saya re-cycle balance buat langsir adik dan kain crosstich lama.
Rasa-rasanya macam cantik jugak bagi percubaan yang pertama macam saya ni. Sebab orang tak puji, puji sendiri saje la....
Inilah hasilnya.... tolong komen sikit. Ada satu projek tu belum siap lagi. Red roses...

Tuesday, February 24, 2009

Ribbon Embroidery

Salam perkenalan.

Ambil cuti 2 hari. Clear Annual Leave. Dapat le menghadap hobi terbaru yang baru nak belajar.... sweet Ribbon Embroidery. Sambil membelek buku Jahitan Asas Sulaman Riben tulisan Suzana Mustafa. Dari dulu memang teringin sangat nak pelajari tapi tak tau kat mana. At last dapat cari kit Sulaman Riben kat Tanda Kasih bookstore. Thanks Cik Salmi Rafiza dan Kak Ana.

At last surfing internet juga untuk cari design2 lain dalam ribbon embroidery punya blog. Dah siap satu folder file selepas collecting termasuk contoh jahitan dari bilik jahitan mak lang, cheq su, fizan store, wanita melayu dan beberapa blog RE lain.

Dah terhasil le beberapa rekaan sulung .... entah cantik ke tidak. Tapi rasanya ok le sebagai percubaan pertama. Nanti akan saya akan attached kan kemudian. Hari ni x sempat lagi...