Saturday, March 21, 2020

Cara Tanam Keledek Guna Ubi

Assalamualaikum.

Tadi Kak Reen jenjalan di Facebook.
Jumpa perkongsian macam mana tanam keledek.

Yang di share tu cara tanam Keledek Ungu.

Jom kita try juga.
Boleh check details kat bawah ye.


               Pilih ubi keledek yang elok

             Ubi dipotong-potong dan
             Disusun dalam pasu berisi
             Tanah

              Timbus tanah ke atas
               Pada potongan keledek
               Tadi

            Siram air & biarkan hingga
            Keluar tunas baru

Tunas yang baru boleh di pindahkan
Ke dalam polibag/pasu atau pun batas

Tunas ubi yang sihat & sesuai untuk dipindahkan ke medium baru

Benih yang ditanam di dalam polibag

Jika ada tanah yang luas boleh tanam
Di batas 

Selamat mencuba 





Ros Pinky Mon Coeur

Favourite rose Kak Reen di garden.
Anak jepun #MonCoeur namanya

Sepanjang jaga dialah paling rajin bunga.
Setiap masa jer ada bunganya tak putus-putus.
Tak banyak songeh bela dia.
Cukup makan minum eloklah.
Selalu keluar 4 atau 5 kuntum setangkai.

Soft petal with sweet pinky color.
Ada bau tapi tak kuat.

Yang belum kenal, ini sedikit sejarah si Pinky cantik nie.

Mon Coeur ROSE
==============

Bred by Takunori Kimura (Japan, before 2012).
Introduced in Japan by Keihan Hirakata Nursery in 2012 as 'Mon Coeur'.

Shrub.

Rose-pink, lighter edges.  Moderate, damask, musk fragrance.  Average diameter 4".
Medium, very full (41+ petals), cupped bloom form.  Blooms in flushes throughout the season.

Height of 5' to 6' (150 to 185 cm).

#KakReenSuweet
#KakReenGarden
#KakakSiPenjualBunga
#WeekendGardener







Monday, March 09, 2020

Tips Isnin Tidak Lagi Biru

Monday is not so blue.
Adakah Isnin mu sangat biru.

Fikir yang baik-baik.
Doa yang baik-baik.
Mohon yang baik-baik.
Tengok yang baik-baik.
Ucap yang baik-baik.

InsyaAllah yang baik-baik saja akan mengiringi anda.

Pagii Monday warriors.

#KakReenSuweet
Sesambil siram & tengok pokok-pokok & bunga pagi pun boost mood sangat.










Wednesday, January 01, 2020

Kisah Nenas Madu MD2

Assalamualaikum 
Selamat tahun baru 2020.

Azam tahun nie, nak rajin tulis blog yang bersawang nie.
Rajinnnn, rajinnnn.

Dah rajin, maka terhasillah karya ini pagi tadi.

Dua hari lepas otw balik opis, macam biasalah kami suami isteri  JJCM.

Tetiba teringin nak makan satay Semeling yang niaga lepas Pekan Lunas tu. Dah sampai situ, so turunlah kami berdua dari kereta.

Dah order sate 30 cucuk (15 cucuk ayam & 15 cucuk daging). Kat sini memang port fav jual makan-makan & selalu beli sate kat situ sebab sedap rempah ramuan secukup rasa satenya.

Eehhh ehhh tertoleh pulak sebelah niaga sate tu, ternampak nenas fresh macam baru petik.

So En. Hubby pun tanyalah nenas nie jenis apa & pilihkan sebijik yang elok & dah masak.

Kata penjual tu nie nenas MD2 (Nenas Madu). Mai dari Pendang atau Pokok Sena kata dia.

Masa dok sembang tu, rupanyaaa yang niaga tu sedara mara ade bau bau bacang juga ngan En. Hubby.
Maka makin rancaklah depa melawak & sembang lagi.

Orang niaga memang kena mulut manis, baru attract customer.
So yang niaga nie memang pandai layan customer.

Bagus PR yang menjual nenas tu, siap potong-potong bagi rasa.
Memang manisss ya nenas MD2 nie.

Sembang punya sembang, Kak Reen pun tanya ade tak bunjut nenas yang tak nak atau yang nak buang. Kak Reen bagitau nak 2 atau 3 jer sesaja nak balik tanam.

Dia cakap ade kak, banyakkk.
Jap ye katanya. Alih-alih terus dia angkat semua bagi akak πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.
Siap minta alih kereta buka bonet depan gerai dia. Maka kami pun masukkanlah bunjut nenas tu dalam bonet. Balik rumah pindah kejap dalam raga kain tu, kira punya kira ade dalam 20 lebih pucuk nenas.

Masyaallah baik betul peniaga tu.
Terkedu akuuuu, macam boleh buat ladang nenas sudah.
So bunjut tu dah pindah masuk guni dulu. Maybe weekend nie blh semaikan ke tanah.
Lagi setahun lebih ade rezeki mana tahu boleh merasa nenas kebun tepi rumah.

Wish me luck ya untuk eksperimen tanam nenas pulak 😜😜😜.

#KakReenSuweet
#StoryKakReenSuweet
#WeekendGardener
#NenasMD2
#NenasMadu


Monday, September 30, 2019

CERITA TENTANG JATUH



Kau perlu jatuh sekali, untuk tahu siapa yang akan bertanya khabar tentangmu.

Kau perlu jatuh untuk kedua kali, untuk tahu siapa yang hendak bertanya tentang kesusahanmu dan menghulurkan tangannya.

Kau perlu jatuh untuk ketiga kali, untuk tahu siapa yang ingin melihatmu bangkit,  menyapu air matamu dan membuat dirimu tersenyum kembali.

Dan kau perlu jatuh berkali-kali untuk tahu siapa yang sentiasa meminjamkan bahu, memeluk erat dirimu dan memberitahu, InsyaAllah semuanya akan baik-baik sahaja dan kamu pasti akan berjaya.

Seperti ros #WhiteProsperity ini, ditimpa hujan panas. Alhamdulillah masih bertahan.

Assalamualaikum
Morning pejuang Isnin ❤️❤️❤️

#KakReenSuweet
Saat kita jatuh baru kita tahu siapa saudara, sahabat sehidup semati bersama kita

Friday, September 27, 2019

Resepi Pes Serbaguna Untuk Memudahkan Kerja Memasak

Assalamualaikum,
Selamat malam.

Tadi, ronda-ronda di Facebook, tetiba terjumpa info yang Kak Reen rasa patut dikongsi dengan semua.

Uuolss tengok sendirilah ye.

Resepi Pes Serbaguna Untuk Stok Sebulan. Siap Masak Dalam 30 Minit!

Sebagai surirumah atau ibu bekerja, kita selalunya akan memperuntukkan masa yang agak lama dalam sehari untuk memasak. Apatah lagi dengan Ramadhan yang bakal tiba, ibu tentu perlu bersiap lebih awal pada waktu pagi dan lebih ekspres pula sebaik saja pulang dari pejabat.

Jadi, untuk memudahkan anda, ada 7 resepi pes atau perencah yang dikongsikan di sini oleh Puan Asrimah Bakri. Dengan adanya stok pes ini, anda boleh memasak pelbagai lauk-pauk dalam masa 30 minit saja!

Jom kita lihat cara-caranya.

7 RESEPI PES SERBAGUNA UNTUK STOK SEBULAN
Pelbagai pes ini boleh dijadikan perencah serbaguna untuk memasak lauk-pauk harian anda. Kegunaannya boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti.

1. RESEPI PES SAMBAL TUMIS
Bahan-bahan

Bawang besar 2 biji
Bawang besar 2 biji (hiris bulat)
Bawang putih 5 ulas
Cili kering 4 genggam (potong, rebus, basuh, kisar)
Asam jawa
Garam, gula, perasa
Cara-cara

1. Tumis semua serentak sampai pecah minyak dan naik bau.

2. Masukkan asam jawa, garam, gula, perasa dan hirisan bawang. (seimbangkan rasa)

3. Apabila siap, biarkan sejuk. Boleh bekukan.

4. Bila nak makan nanti boleh defrost dan goreng ikan bilis untuk masukkan ke dalam sambal tumis itu. Boleh juga digunakan untuk memasak mee goreng, bihun goreng, dan sebagainya.



2. RESEPI PES ASAM PEDAS
Bahan-bahan

Bawang besar 3 biji
Bawang putih 6 ulas
3 inci halia
2 batang serai tetak
Seikat daun kesum
1 sudu besar halba
Cili kering 4 genggam (potong, rebus, basuh, kisar)
Asam jawa
Garam, gula, perasa.
Cara-cara

1. Macam biasa, panaskan minyak terlebih dahulu. Kemudian, masukkan halba, serai & terus tumis lada sampai pecah minyak dan naik bau,

2. Masukkan pati asam jawa, garam, gula, perasa dan daun kesum. Masak dalam 3 minit lagi.

3. Bila dah siap, sejukkan sekejap dan boleh dibekukan.

4. Bila nak guna, defrost dan masukkan ayam / ikan, bendi, tomato, atau air asam lagi (nama pun asam pedas, mestilah masam baru kaw!)

Tempat menarik di Johor
Foto Kredit: microscopasia.com



3. RESEPI PES TOMYAM MERAH
Bahan-bahan

Bawang Merah 10 biji*
Bawang besar 5 biji*
Bawang putih 5 ulas*
Segenggam cili kering* (tak perlu rebus, terus masukkan dalam blender)
Cili api 10 biji* (optional)
Lengkuas 1 inci*
Halia 3 inci*
Serai 5 batang*
Daun limau purut 5-6 helai*
5 biji air limau purut (semasam yg anda mahu)
Sos ikan (nam pla)
Cara-cara

1. Tumis semua bahan bertanda * di atas kecuali air limau purut dan sos ikan.

2. Bila dah naik bau dan pecah minyak, baru masukkan air limau purut dan sos ikan nam pla.

3. Akhir sekali, perasakan dengan garam, gula bersama 1 sudu serbuk perasa (Saya guna Maggi Cukup Rasa sebagai pengganti kiub).

4. Dah siap, macam biasa boleh bekukan dalam freezer.

5. Bila nak makan, didih pes ini bersama air dalam periuk, masukkan ayam / daging / seafood / sayur-sayur, dan tabur daun ketumbar.

Tips: Kalau nak tomyam yang betul-betul pekat, blender tomato menjadi pes dan masukkan ke dalam tomyam. Kalau nak buat tomyam kungfu, masukkan susu pekat 3 sudu.



4. RESEPI PES TOMYAM PUTIH
Bahan-bahan

Bawang Merah 10 biji*
Bawang besar 5 biji*
Bawang putih 5 ulas*
Cili Api 10 biji (tetak)*
Lengkuas 1 inci*
halia 3 inci*
Serai 5 batang*
Daun limau purut 5-6 helai*
5 biji Air limau purut/( semasan yg anda mahu)
Sos ikan(nam pla)
Cara-cara

1. Tumis semua bahan bertanda * di atas kecuali air limau purut dan sos ikan.

2. Bila dah naik bau dan pecah minyak, baru masukkan air limau purut dan sos ikan nam pla.

3. Akhir sekali, perasakan dengan garam, gula bersama 1 sudu serbuk perasa (Saya guna Maggi Cukup Rasa sebagai pengganti kiub).

4. Dah siap, macam biasa boleh bekukan dalam freezer.

5. Bila nak makan, didih pes ini bersama air dalam periuk, masukkan ayam / daging / seafood / sayur-sayur, dan tabur daun ketumbar.

Tips: Kalau nak tomyam kaw, masukkan susu pekat 3 sudu.

resepi pes
Foto Kredit: shutterstock.com



5. RESEPI PES RENDANG AYAM
Bahan-bahan

Bawang besar 5 biji
Bawang kecil 10 biji
Bawang putih 6 ulas
Halia 3 inci
Lengkuas 2 inci
Kunyit hidup 2 inci(optional)
6 batang serai
2 gengam Cili kering(xperlu rebus ,masuk terus dlm blender)
Santan 2 kotak harmoni
Daun kunyit dan daun limau purut hiris halus.
Cara-cara

1. Blend dan tumis semua bahan di atas sampai pecah minyak dan naik bau.

2. Masukkan santan, garam, gula, perasa, daun limau purut, dan daun kunyit.

3. Dah siap, macam biasa boleh bekukan dalam freezer.

4. Bila nak makan, ambil pes dan masukkan dalam kuali dengan air secawan. Masukkan ayam, masak sampai kering atau hingga ayam empuk.

Resepi periuk Noxxa
Sumber: sajiandapurbonda



6. RESEPI PES SUP
Bahan-bahan

Bawang besar 5 biji
Bawang kecil 10 biji
Bawang putih 6 ulas
Halia 5 inci
6 batang serai
6 sudu besar Rempah sup faezah
Rempah 5 sekawan (optional)
Cara-cara

1. Blender semua bahan kecuali rempah 5 sekawan.

2. Tumiskan rempah 5 sekawan terlebih dahulu. Kalau yang suka light soup, tak payah gunakan rempah ini ya. Kemudian dah naik bau, bolehlah masukkan bahan blender tadi. Tumis hingga pecah minyak.

3. Masukkan rempah sup yang dibancuh dengan sedikit air dan tumis lagi 2 minit. Akhir sekali, perasakan dengan garam gula dan perasa.

4. Siap. Bekukan.

5. Bila nak makan, ambil pes dan masukkan dalam kuali. Masukkan air seperlunya dan tambahkan ayam segar dan sayur pilihan. Boleh dimakan dengan nasi putih, bihun, mee, soto nasi, atau wantan.

rawatan penyakit kaki tangan dan mulut
Foto Kredit: sites.psu.edu



7. RESEPI PES KARI
Bahan-bahan

Bawang besar 5 biji*
Bawang kecil 10 biji*
Bawang putih 6 ulas*
Halia 5 inci*
6 sudu besar Rempah kari daging Faezah (Pek kuning)*
Rempah 5 sekawan
1 sudu halba
Cara-cara

1. Blender semua bahan kecuali rempah 5 sekawan.

2. Tumiskan rempah 5 sekawan terlebih dahulu. Kalau yang suka light soup, tak payah gunakan rempah ini ya. Kemudian dah naik bau, bolehlah masukkan bahan blender tadi. Tumis hingga pecah minyak.

3. Masukkan rempah sup yang dibancuh dengan sedikit air dan tumis lagi 2 minit. Akhir sekali, perasakan dengan garam gula dan perasa.

4. Siap. Bekukan.

5. Bila nak makan, ambil pes dan masukkan dalam kuali. Masukkan air, asam jawa dan tambahkan ayam / daging / ikan segar bersama sayur pilihan. Boleh juga dibuat makan dengan mee kari. Bubuh ayam yang dipotong kecil.

resepi pes
Foto Kredit: indianhealthyrecipes.com

MUDAH KERJA!
Menurut Puan Asrimah, beliau boleh menjimatkan masa hingga 4 jam memasak dengan membuat persediaan ini. Senang sangat, lebih-lebih lagi dalam bagi supermom yang selalu sibuk!





Selamat memasak!

*Resepi asal oleh Puan Asrimah Bakri ini diterbitkan semula dengan kebenaran beliau. Untuk mengikuti lebih banyak perkongsian daripada beliau, follow di Facebook Asrimah Bakri.


Sunday, August 25, 2019

Cerita Hari Minggu - Bishop Castle Ros

Cerita hari minggu.
Happy weekend & Assalamualaikum πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

Melayan bebunga kejap di laman.
Banyak yang berkembangan hari ini.
Ada merah, pink, pink cair, kuning, peach.

Alang-alang cerita pasal ros, nanti from time to time kak Reen perkenalkan satu persatuya.
Moga kita dapat manfaat bersama.

Ros ini ada beribu jenis, ada jenis kampung, shrubs, jenis melonjong tinggi memanjat, jenis wangi, jenis tak wangi dll. Ade nama-nama dia tau macam jenis hybrid tea, floribunda, climbers, mini, David Austin Rose, poliantha dll.

Yang kak Reen upload nie nama dia #BishopCastle ros

Antara koleksi terawal ros Pak David Austin yang masuk ke laman secoet selepas terjebak kembali dengan dunia ros.

Ros yang mudah dijaga & rajin berbunga setiap masa. Makan cukup baja air, rajin belai maka bungalah tak putus-putus.

Yang belum tahu, ini sedikit sejarah tentang
Bishop's Castle Ros.

❤️Bred by David C. H. Austin (United Kingdom,
      2007).
❤️Introduced in United States by Jackson &
     Perkins Co. in 2007.
❤️Shrub.  English Rose Collection,
     Ultimate Rose ™ Collection.
❤️Pink.  Raspberry pink.
❤️Moderate, old rose fragrance.
❤️up to 80 petals.
    Average diameter 3".
    Large, very full (41+ petals),
    cupped bloom form.
    Blooms in flushes throughout the season.  ❤️Rounded buds.
❤️Medium, bushy.
     Medium, matte, dark green foliage.
❤️Height of up to 47" (up to 120 cm).

Nampak tak ade 9 kuntum.
Ini dalam ilmu kebun di panggil teknik 'pinching' atau cubit-cubitan sayang.

Nak pucuk banyak, bunga keluar berkepul-kepul & banyak ranting wajib cuba teknik nie.
So jangan sayang-sayang nak cubit dia.

Selalunya geng rosarians & geng bunga, geng sayur guna teknik cubit-cubit untuk vinca, petunia, tomato, cili dll.

So, sekian untuk perkongsian #IlmuBungaRos untuk hari ini.

Selamat berhujung minggu.

#KakReenSuweet #KakReenGarden #RoseGardenKakReen #Kulim #RoseAddiction #SayaSukaBungaRos #WeekendGardener #RosCollection #IlmuTentangRose #DavidAustinRose #KakReenGarden #ILoveGardening #GardeningTheraphy






Cara Tanam Keledek Guna Ubi

Assalamualaikum. Tadi Kak Reen jenjalan di Facebook. Jumpa perkongsian macam mana tanam keledek. Yang di share tu cara tanam Keledek Un...