Friday, February 16, 2018

Ros Jepun Kembali Menguntum Di Laman

Cakkk cakkk
After 2 weeks planting Rose Jepun @ Japanese Rose @ Bunga Kembang Pukul 10

Di siram, dibaja
Dijenguk seketika sebelum gi opis & balik kerja

Hari nie muka ada senyum
Ade dah beberapa kuntuman manis menunjukkan wajah ayu nan jelita.
Ade yang dah tumbuh ranting-ranting baru
Tazzabar nak tengok semua besar bagai juara.

Melting lah tengok awak dah mula ade kudup-kudup bunga.

Walau sempat belai & tengok kembang seminggu sekali.
Cukuplahhh bahagia

#KakReenSuweet
Yang suka bunga, pokok & kucing
Natural Living

#ILoveGarderning #RosJepun #JapaneseRose #GreenFingers #WeekendTheraphy #GreenTheWorld

Saturday, June 06, 2015

Assalamualaikum.....Salam Sabtu.....

Assalamualaikum.....
Selamat pagi.....
Salam Sabtu....
Selamat berhujung minggu.....

Seni menikmati hidup.....
Rasai betapa indahnya hidup.....
Cintai dan sayangi orang sekelilingmu.....
Syukur dan berterima kasih atas nikmat dan kurniaNya...

Terima kasih Allah....

#jiwaokesemuaok
#tenanggamitsenang
#happylife

Thursday, June 04, 2015

Ku Berblog Kembali.....

Assalamulaikum.....
Selamat petang.....

Wah....wah....kita bersua kembali.

Bersawang-sawang blog acik...
Lamanya tak update disini....
Sebabnya......dah tak guna PC...hu...hu..

Baru ini ni install dari Play Store - Blogger ke tab acik...
So...blh le berblog balik....

Rindu la.....
Nanti kita story mory lagi ye....

Sunday, July 27, 2014

Comelnya Dia....Pink Yellow Stripe Japanese Rose

Assalamualaikum & Hai...hai....

Pengikut acik Reen perasan tak...lately ni acik Reen banyak update tentang ros jepun...

Hik...hiks...kegilaan apakah ni...memang terlampau dan melampau...
Pantang tengok...pantang jumpa...pantang terpandang....pasti ingin memilikinya...
Perghhhh...penangan ros jepun buat diri acik Reen x terkawal....gilo den dibueknya....

Tengok ni....ari ni acik Reen nak kongsikan si comel ni....

Lawa tak ??? Pink Yellow Stripe aka Celoreng Pink Kuning....
Dalam sepokok ada berbagai corak....sangat cantik....teruja diriku sebentar...

Ye la....dolu-dolu kala cuma satu warna je...tapi sekarang...berbagai warna dan corak...
Maunya...acik Reen tak keruan...

Walau apa pun...mari kita tengok setiap kuntuman kelopak cantik ros jepun ini....










Saturday, July 26, 2014

Leopard Lily Oren

 Entri ni kira entri tertunggak ye....

Sebenarnya pada satu ari tu.... acik Reen tak terlintas pun nak pegi beli pokok...
Hajat hatiku cuma nak pergi nursery untuk beli tanah dengan pasu aje...untuk pokok ros jepun yang baru sampai....

Hi...hi... tapi bila masuk nurseri ari tu...my beloved hubby mengekor nak turun juga...
So ...memang akan jadi panjang le masanya....coz dia turun...mesti la nak jalan-jalan belek2 pokok...
Bagai rezeki...alhamdulillah...dapat le meronda lama sikit...thank you my hubby

Selalunya acik Reen just beli apa yang nak dan terus balik...tak leh lama-lama kot rambang mata ni...

Ronda-ronda...akhirnya acik Reen jumpa bunga cantik ni....ingatkan iris rupanya namanya Leopard Lily...
Memang cantik dan lawa....terpesona dan terpikat ....diriku dah terbeli dirimu....

Bunganya seakan iris dan juga orkid...
Acik Reen pilih yang besar dan ada beberapa anak sulur...harap-harap dapat cepat membiak....

Kuntuman Leopard Lily (Macam Iris & Orkid)

Pokok Leopard Lily

Anak Sulur Leopard Lily

 
Kudup Leopard Lily




Friday, July 25, 2014

Si "Candy Stripe" Dah Menguntum



Selamat bersua kembali.

Hari ini nak share lagi satu koleksi pokok ros jepun rare milik acik Reen. "Candy Stripe" nama diberi...
Seindah namanya...berwarna putih bersih dan kelopaknya dicalit dengan warna merah bergaris-garis...
Cantik sekali....

Induknya acik Reen beli kat nursery...sekarang ni kira sesi menyemai dan membesarkan diri...acik Reen tengah biakkan banyak-banyak...

Ari tu pun masa post foto kat FB banyak juga yang berkenan....ada juga yang dan booking...
Oleh kerana pokoknya tengah dibiakkan...acik Reen tak berani berjanji... Insyaallah dah banyak bolehlah dikongsikan...







Thursday, July 24, 2014

Rose Jepun Jambul (Part 1)


Ini adalah antara koleksi Ros Jepun Jambul milik acik Reen.
Kalau nak diikutkan ada lagi beberapa jenis jambul...itu acik Reen akan cari kemudian...

Yang kat atas tu...Ros Jepun Kuning Jambul Oren, Ros Jepun Kuning Jambul Pink, Ros Jepun Jambul Putih dan Ros Jepun Jambul Kuning. Jenis jambul kembangnya hingga malam...tu yang seronok...

Sekarang ni acik Reen dah dapat lagi 2 jenis iaitu Ros Jepun Jambul Pink dan Ros Jepun Jambul Merah Oren.
Dah berbunga nanti acik Reen tunjukkan ye...


Ros Jepun Kembali Menguntum Di Laman

Cakkk cakkk After 2 weeks planting Rose Jepun @ Japanese Rose @ Bunga Kembang Pukul 10 Di siram, dibaja Dijenguk seketika sebelum gi opis...