Teman-Temanku

Friday, September 30, 2011

Gloxinia - Sekadar Bereksperimen

Salam,

Bercerita tentang pokok Gloxinia yang dibeli beberapa bulan lalu di Tesco Seberang Jaya. Hingga kini masih berbunga. Tambah-tambah lagi yang warna maroon. Berbunga bersulam ganti. Banyak buds baru muncul di celah-celah pohon induknya.

Hasil pembacaan tentang penjagaan dan pembiakan Gloxinia dari internet dan forum, aku pun bereksperimentasi. Pembiakan melalui daun. Alhamdulillah dari 3 ranting daun sihat yang disemai didalam pasu ada satu yang membuahkan hasil. Ingatkan dah kantoi... tetapi rupa-rupanya menjadi. Mula-mula memang dah frust sebab semuanya tak nampak kesan tapi lepas korek pasu hari Sabtu lepas rupa-rupanya ada ubi gloxinia baru yang tumbuh.

Hari ini aku dah mula nampak anak-anak daun baru mula tumbuh melalui ubi tersebut... yahooo... my experiment for gloxinia successful. So.. try lagi.. ranting-ranting gloxinia yang tumbuh aku kerat, letak hormon penggalak akar dan semai dalam pasu... hopefully berjaya juga.

Caranya senang saja... ambik daun gloxinia yang sihat dan cantik. Potong biar tangkai daun panjang sikit untuk cucuk dalam tanah. Letak hormon penggalak akar dan tanam ke dalam pasu yang berisi peat moss atau tanah nurseri. Letak dibawah teduhan dan siram air. Jangan terlalu lembap sangat takut batang daun lembik coz gloxinia terlalu sensitif kepada air yang berlebihan. Maklumat lanjut kat malay forum, cari gloxinia discussion. banyak info.

Selamat mencuba. Sama-sama kita menghijaukan bumi

Friday, July 29, 2011

Kraf Anyaman Surat Khabar

Salam,

Ada beberapa pengunjung telah e-mail saya tentang anyaman kraf surat khabar ini. Tapi saya pun belajar dari internet dan sumber-sumber lain. Try & error. Akhirnya jadi la...

Tapi itulah tak sempat nak membuat tutorial untuk yang bertanya. So... kepada sesiapa yang nak belajar basic anyaman surat khabar ini saya sertakan blog yang boleh anda kunjungi.... http://jom-buat-kraf.blogspot.com/ dan http://umiecraft.blogspot.com/ dan http://nurmuharram.blogspot.com ... cuba belajar dari sana ok.

Selamat menganyam...dan mulakan usaha anda.

Thursday, July 21, 2011

Gloxinia In My Small garden







Salam bersua kembali.

Ini koleksi bunga terbaru dalam tamn kecilku. 2 pasu Gloxinia yanga aku dapat minggu lepas masa shopping kat Tesco Seberang Jaya. Sebenarnya dah lama tengok bunga ni maybe sebelum ni bunganya dah layu dan tak cantik jadi tak tergerak hati nak beli.

Tapi last week maybe bunga baru sampai jadi bunganya masih segar bugar. Ada 3 kaler sebenarnya Pink, Merah & Purple. Harganya pun muran jer tak sampai RM 8.

So... aku decide ambik warna pink 7 merah. Hopefully boleh la hidup. Rupanya Gloxinia ni pokok indoor. Adik beradik macam african Violet. itu selepas goggle kat internet cari nama pokok ini.

So... sekarang ni belajar menjaga la pulak. Pokok ini sensitif juga. Sejenis pokok berubi. Boleh dibiakkan melalui keratan batang, daun dan ubi.Itu pun dapat dari internet...

Thursday, June 23, 2011

Gaya Tidur Sang Kucing

Momot Lena Tidur Sampai Tertonggeng
Jojo & Jojie Sedang Enak Melayan Mimpi

Momot, Tabu & Dak Siam asyik dalam dakapan Lion


Jojo sedang memikirkan masa hadapan


Belang (baby sitter) dan Lion saling berpelukan....


Jojo & Jojie Dalam Dakapan Lion "bapa mithali"


Wednesday, June 22, 2011

Pokok Kucing Galak

Pokok Kucing Galak



Setelah beberapa lama aku membela kucing baru aku tahu rupanya ada sejenis pokok yang selalu kucing cari kalau mereka sakit. Rahsia ini pun aku dapat dari seorang pakcik yang datang mengutip derma kat rumah aku. Dia cakap pun lepas tengok aku pun ada bela kucing. Dia kata bila kucing sakit macam demam, cirit birit, selsema... pasti mereka akan cari herba ini untuk makan. Akhirnya... dia tunjuk pokok ini kat aku... dia kata orang pun boleh makan tapi kena ikut nasihat doktor dulu la...So sekarang ni kalau kucing aku sakit atau demam aku cari pokok ini lah...


Sumber dari internet....



Nama tempatan : Kucing Galak
Nama Saintifik : Acalypha Indica
Nama Lain : Indian copperleaf, India acalypha

Famili : Euphorbiaceace

Lokasi Dijumpai : Tumbuhan liar


Keterangan :

Tumbuhan liar berupa rumpai ini begitu mudah dijumpai tumbuh liar di negara kita walaupun dikatakan berasal dari India. Ia sejenis herba semusim dengan ketinggian antara 0.5 ~ 1 meter. Tumbuhan ini menjadi kegemaran kucing yang biasanya akan memakan akar dan daunnya.

Kegunaan :

Digunakan dengan meluas dalam perubatan tradisional dan homeopati. Dalam perubatan tradisional tumbuhan ini banyak digunakan untuk mengubati masalah yang menyerang sistem pernafasan seperti asma, bronkitis dan batuk. Ia juga digunakan untuk menambahkan tenaga batin.


Monday, June 20, 2011

Ahli Keluarga Baru


























Selamat bersua kembali....

Sudah lama blog ini tidak ber up-date. Ini semua gara2 kesibukan yang terlalu extreme....

Lagi pun x banyak cerita yang nak dikongsi...


Setelah beberapa bulan menyepi... sempat la snap beberapa foto ahli keluarga baru.... anak2 Bella yang lahir pada bulan Februari 2011. Aku bagi nama Tomot, Budak Siam & Tabu. Tomot sebabnya mukanya agak comot sikit. Budak Siam sebab badan & bentuknya macam kucing siam & Tabu pula sebab warnanya kelabu.


Jojo & Jojie...masing-masing sudah dapat sesuaikan diri. Lion telah dijadikan mangsa pengganti ibunya. Kadang2 lucu menengok telatah kucing2 ni...


Sunday, February 27, 2011

Jom Tukar Sampah Menjadi Duit



Salam semua,

Hari cuti... sempat la berblogging.. kalau hari biasa keje tak boleh lama online internet banyak benda lain nak settled. Dalam dok berblogging terjumpa satu e-book yang dikira menarik juga ..
bagaimana menukar sampah menjadi duit tulisan Murniwati Anwar @ Cikgu Murnie.

Dalam e-book tersebut dinyatakan beberapa cara bagaimana sampah boleh dijadikan pelbagai barangan yang boleh membawa pulangan lumayan. Dari sekecil bahan buangan seperti kertas, botol tin, kain, surat khabar, besi dan lain-lain lagi. Hanya gabungan idea-idea kreatif, anda boleh membuat duit secara partime @ fulltime di rumah dengan menggunakan bahan terbuang.

Mari kita semua menjaga alam sekitar dengan mengkitar semula barangan terbuang menjadi sesuatu yang bernilai..dalam usaha menghijaukan bumi kita yang semakin tenat ini.

Berminat untuk dapatkan e-book ini boleh lawati ke link berikut :http://www.jutawansampah.com/index.php?ref=azreenafiza


Thursday, February 03, 2011

Adenium Obesum














Adenium Obesum...apa tu?

Mula-mula tak tahu juga apa bendanya.. maklum la belum kenal lagi. Memang pernah tengok pokoknya udah lama cuma tak tahu apa namanya aje. Actually itulah Kemboja Cina @ Desert Rose. Bunganya macam-macam warna.. merah terang, berlapis-lapis, kuning, pink, maroon, putih etc... ikhs... sukanya.. Dah la pokoknya cute comel ala-ala bonsai gitu. Sebab tu la.. berkobar-kobar nak tunggu pokok tu nak besar. Lama tu nak tunggu...

Lepas ke Lee Nurseri on Saturday, on Sunday aku teruskan proses re-pot 3 pokok adenium tu.. alamak 2 tahun nak kena tunggu bunga...Aku pilih 3 pokok yang terbaik.. Even yang satu tu saiznya agak kecil tapi dek kerana bentuk dan rantingnya yang cantik dan banyak aku ambil juga.. tanya hubby.. dia kata yang tu cantik kalau besar nanti sebab rantingnya boleh dibentuk nanti. Yang satu lagi satu batang jer. Tapi ikut kata pekerja Vietnam tu dan pembacaan aku.. bila dah besar sikit boleh dipotong dan biarkan tunas baru muncul..lagi cantik nanti.
Menggoogle...merayap kat blog2... akhirnya ku temui blog yang cukup terperinci tentang pokok adenium nie... http://www.afifiramli.com/ dan beberapa blog lain.

Banyak yang saudara Afifi kongsikan tentang adenium.. from beginner sampai buat grafting, rawatan dan jagaan khas adenium sakit.. memang complete la..

Jalan-jalan ke website http://www.adeniumseeds.com/ dari Thailand. Warna-warna bunganya adoii... tak boleh tahan la..bermacam-macam warna. Ini sebahagian ihsan gambar dari website adenium.com ... cuba layan. cukup mengancam.

Oleh kerana aku dan beli 3 pokok adenium masa ke nurseri hari tu.. jadi kena belajar la macam mana nak menjaganya.. maklum la budak baru belajar. Dari A to Z la nampaknya...

Nampaknya Adenium ni ada penggemarnya juga.. kalau dibentuk cantik-cantik memang mahal harganya. Dah tanya kat tauke nurseri.. pokok adenium dia yang memang fuhh cantik dari puluhan sampai ribuan ringgit..tapi nak bentuk2 cantik ni ambil masa lama ikut kata tauke tu la.

Kena sabar baru pokok tumbuh dan berbunga dengan cantik.

Tuesday, February 01, 2011

Ronda-ronda Di Lee Nursery









Sabtu yang lalu aku ke Lee Nursery di kawasan Mengkuang dekat dengan Empangan Mengkuang. Masuk ajer apa yang aku cari ialah pokok roses laa.... ahh... banyaknya roses yang Mr. Lee tanam dalam nurseri dia, merah terang, marron, kuning, putih, oren dll. Memang mekar betul bunga-bunga ros dia... penuh satu nurseri... geramnya.. kalau la ros kat umah aku camni... syok betul nie. Ingatkan adalah anak-anak pokok yang macam dia tanam tu... alamak dah abis pulak. Yang tinggal cuma ros merah dan pink terang yang bunganya saiz setengah tapak tangan. Besar juga bunganya. Ikut kata pekerja Vietnam kat situ... bunga ros ni tahan panas tak macam ros hibrid yang akan jadi bunga kecik lepas 1st blooming..

Jalan-jalan... Hubby cari pokok amra & anggur... tapi pokok amra & anggur hitam kurus sangat pokoknya.. takut bila dah beli dan balik tanam mati pulak.. so tunggu next time jer la..tunggu besar sikit.

Menyelusuri terus ke dalam nurseri banyak pokok orkid berbagai jenis termasuk orkid hutan pun ada, ada adenium @ kemboja cina, dahlia, bunga kertas, hydragea.. sebut aja nak bunga apa...sure ada. Sampai ada beberapa pokok bunga yang tak pernah aku nampak pun ada.

Akhirnya selepas kata dicapai... aku cuma beli 2 pokok roses warna merah & pink terang, 3 pokok anak Adenium (3 warna - pink terang, maroon,soft pink) yang kena bela 2 tahun untuk berbunga, sepasu pokok ati-ati, 2 pokok bunga dahlia... itu projek hujung minggu kerana perlu pindahkan pasu baru...

Walau apa pun hajat termakbul coz dah dapat apa yang aku inginkan... tambah koleksi pokok-pokok bunga ditaman comel aku...projek hijaukan bumi...terima kasih hubbyku sayang.. next time boleh bawa lagi...muah-muaaahh..

Cerita 2 Ekor Anak Kucing






Salam semua...

Entri kali nie bercerita tentang kucing lagi...tak abis-abis yer. nak buat camna dah minat..so layan ajela..

Alkisahnya 2 ekor anak kucing yang dibawa bersiar-siar dekat umah aku yang akhirnya ditinggalkan ibunya..pada mulanya aku memang betul-betul tak perasan namun bila terdengar anak kucing mengiau-ngiau kat luar rumah terus la keluar cari. Rupanya 2 ekor anak kucing dah ditinggalkan ibunya pada malam pekat. Dah la malam tu hujan renyai2... akhirnya sudah tak sudah tunggu ibunya tak kunjung tiba aku ambil keputusan ambil aje kedua-duanya. Takut juga masuk parit ke, kena langgar dengan kereta ke... sebab belakang rumah akau tu ada shop lots.. memang kereta keluar masuk tak berhenti. so pity both of them.Kang mati pulak kesejukan kat luar. Apa la punya jenis mak kucing aku pun x tau... Satu warna oren & putih dan satu lagi tompok 3 warna..so cute..kedua-duanya. Memang betul-betul kasihan dan mereka memang macam mengharap aja aku membela mereka.. siap buat muka sedih jer..

Masuk dalam rumah aku bancuh susu tepung... memang tengah lapar betul..habis minum susu yang aku buat. Ambil nasi pulak campur ikan sikit... pun abis licin... for sure mak dia bawa jalan2 sampai x sempat nak bagi makan.

Bila Hubby balik.. tanya dia ... macam mana dengan dua ekor kitten nie... dia cakap nak buat camna lagi... bela jer la... untuk sementara sampai emaknya datang... so sekarang campur Lion, Belang & Bella... dah tambah 2 kitten jadi semuanya 5 ekor la...

Tengok keletah dua-dua ekor anak kucing nie... nakal... belum ada nama lagi...tengah memikir nak letak nama apa pulak..Dan for sure Lion akan jadi abah angkat mereka lagi..macam dia bela Budak Kecik (sudah arwah) & Belang.

The next day.. siap tertidur dalam pelukan Lion (maybe 2 ekor kitten itu ingat Lion emak dia orang). That why kenapa aku begitu bangga dengan Lion... even dia ni kucing jantan tapi naluri keibubapaannya begitu menyerlah... so touching...

Thursday, January 06, 2011

Hobi baru...Orkid la pulak

Salam semua...

Tahun baru... saja nak try hobi baru. oleh kerana selalu blog walking kat blog orkid akhirnya terjangkit la pulak.. Memang rasa cantik sangat tengok bunga orkid.. bunga yang terang, tahan lama.. so.. timbul rasa keinginan nak try tanam orkid pulak.

Orkid harimau yang neighbour sebelah rumah bagi dah mula hidup dengan subur. Bila la nak berbunga, tapi auntie tu cakap lama juga.. dok tunggu la.. tinggi mmg dah tinggi tapi belum masa lagi kot. Bela... letak baja.. harap-harap berbunga la..

Ari tu ada auntie bagi lagi bunga orkid.. "Dancing Lady" & anak orkid bunga warna purple. Tengah membelai pokok orkid tu ... dah tukar pasu...letak baja, harap-harap cepat membesar dan berbunga.

Hajat dihati nak tambah koleksi lagi.. semangat tahun baru yang berkobar-kobar. Tengah merengek kat Cik Abang buatkan rumah orkid.. nak tambah koleksi orkid.. Cik Abang cakap orait cuma masa jer tak ada lagi.. harap-harap Cik Abang tunaikan janji..

Salam Tahun Baru... Heeepi New Year

Salam tahun baru 2011.

Dah 6 hari berlalu.. baru hari ni sempat up date blog yg dah mula tumbuh kulat.. + sawang.. so.. kemas-kemas sikit apa yg patut.

Hujung tahun sibuk dengan appraisal ... bonus & kenaikan tahunan. Awal tahun macam biasa... macam projek kena buat termasuk big event untuk company "Annual Dinner". So byk benda yg nak kena buat & siapkan, dari A to Z. Hari ni cuma prepare apa yg tertinggal. Esok Final meeting, hopefully ok until event day on 8hb Jan 2011. Kalau success & semua orang happy pada malam tu alhamdulillah.

Tahun baru... Azam baru, harap semuanya akan terlaksana. Amin.....