Teman-Temanku

Monday, May 11, 2009

Bakul Anyaman Surat Khabar




Ini satu kraftangan yang baru dipelajari walaupun benda ni dah lama orang buat. Ini first try... memang cantik kalau pandai menganyam. Yang penting kena tahu juga basic menganyam. Bagi saya mmg x pernah buat langsung. Dulu-dulu masa kecil2 selalu tengok nenek menganyam bakul buat rotan tapi setakat nengok ajela..

Kini mertuaku pulak dah belajar buat bakul bunga telur menggunakan surat khabar. Katanya nak habiskan masa terluang masa kami keluar bekerja. Akhirnya aku nak try juga buat sbb tengok asyik sangat mak mertua aku membelek-belek bakul bunga telur yang dia buat.

Tapi aku tak buat bakul bunga telur sbb kecik. Aku modified jadikan bekas letak barang.Siap ada penutup lagi. Boleh letak brooch ke, duit syiling @ apa2 yang kita suka (brg2 kecik je la).Untuk cantikkan lagi kena le sapu syelek & kanji untuk tahan lama. Lepas tu korang boleh le hiaskan guna bunga ke @ apa2. Ikut kreativiti masing2. Ni produk yang belum sapu syelek. Warna asal surat khabar. Kiranya percubaan pertamaku berhasillah.

13 comments:

yanie razali said...

Buleh ajar saya camner nak wat
bakul surat khabar nie..
saya cuma nak tau cara wat
bakul telur bertangkai yang
kecil tue..

Azreen Afiza said...

Bakul ni basicnya sama je mcm bakul kecil tu but gunakan 7 batang sbg base. Lepas tu anyam le mcm biasa.

Besar tapak tu ikut le nak besar mana. Ari tu saya buat dalam 12 lingkaran baru baik badan dia. Jgn tinggi sangat.Matikan mcm biasa.

Untuk tudung pulak besarkan sikit dari bakul tu. Agak2 tutup lekatle. Jgn terlalu longgar.Untuk penutup tu ikut kreativiti le.

Anonymous said...

akum blh x ajar buat beg kecil melaluui anyaman surat khabar ini langkah demi langkah

Anonymous said...

saya minat nak buat...mcmna supaya surat khabar tu boleh bergulung mcm 2?aku dah try buat, tp asyik x jadi je gulungan tu...akhirnya, aku mgalah...tolong bg penerangan...thanks

SuRiA said...

tapaknyer cmner nk buat...

Azreen Afiza said...

Salam Suria..
Thanks for visit my blog. Suria nak buat bakul yang kecik ker.. actually sama jer basicnya. nanti saya cuba buatkan tutorialnya.. asyik busy jer. Tolong bagi e-mail maybe saya boleh e-mailkan.

MyeAqma said...

salam.. kak boleh tak email kt saya tutorial nak buat bakul berpenutup tu? ni email sy. maizatul9286@gmail.com
tq!

Anonymous said...

salam akak boleh x ajarkan sy cara2 tuk buat bakul buah-buahan dari kertas surat khabar nie...

Anonymous said...

salam, boleh mta tlg ajar nak wat anyaman bakul surat kabar ni x, ni email sy nuradzuin_azman@yahoo.com..time kasih

Anonymous said...

salam akak...sy nk blajaq jg...sy wat x jd...cm mn nk gulung surat khabar 2 eik...nie email sy Cinderella_6146@yahoo.com

miCoS!! said...

salam akak..sy bru je kt cnie..tp sy nk bljr cara nk buat kraftangan menggunakan surat khabar...cam mane nk jadikan surat khbr tue keras erk???leh antrkan x cara dia???btw..thanks..

siti said...

salam..saya pernah wat bakul ni tapi da lupa cara nk gulung kertasnya..da puas cuba lik tp xmenjadi la...leh tolong tunjukkan cara nk gulung kertas tu x? email saya siti_norfazura@yahoo.com.my

Anonymous said...

slm kal, boleh tak email saya cara nak buat bakul surat khabar.. zacke65@yahoo.com