Teman-Temanku

Thursday, July 25, 2013

Tidur Yang Cukup


Good Nite....

Semua kengkawan belum tidur lagi ker? Reen ni baru nak buka laptop... nak buat apa yang patut.

Tahukah anda bahawa tidur yang cukup amat penting bagi tubuh manusia. Kadang-kadang bila tak cukup tidur kita akan jadi letih, mengantuk dan tidak bermaya ketika di pejabat.

Berikut disenaraikan beberapa kebaikan tidur yang mencukupi yang bagus untuk tubuh manusia.

Wednesday, July 24, 2013

Cute Book Mark

Selamat bersua,

Cantik tak book mark aka penanda buku ini. Barang-barang pun mudah dan senang. Jom kita buat bersama boleh juga dihadiahkan kepada anak-anak kita.

Tuesday, July 23, 2013

Monday, July 22, 2013

Tips Turunkan Berat Badan

Info yang bermanfaat untuk dikongsi. Selamat mencuba.


10 Perkara Yang Boleh Merosakkan Otak

Salam semua,

Sealamat bertemu kembali.

Artikel ini Reen jumpa semasa tengah online FB. Lepas baca macam bagus juga untuk dikongsi dengan kengkawan semua. Kita sebagai manusia kadang-kadang terlepas pandang tentang beberapa perkara ini.
Jom kita baca dan kongsikan bersama untuk sama-sama mendapat keberkatan. Amin.


Sunday, July 21, 2013

Wild Fairy Pink Roses



Ini adalah Wild Pink Fairy Roses. Warnanya pink dan jenis yang tidak banyak lapis. Kalau berbunga pun kembangnya tidak lama, Cuma bertahan sehari sahaja. Kalau diikutkan sejarah pokok bunga Wild Fairy Pink Rose ini dah jauh sebenarnya ia berjalan. Mula-mula pokoknya Reen tanam dirumah emak Reen di kampung, lepas tu Reen tanam pulak di rumah mertua, lepas Reen berpindah ke rumah sendiri, Reen pun bawa la sepokok. Reen tanam kat atas tanah di tepi taman. Tak tahulah pulak ia cepat membiak dan membesar. Mungkin tanahnya sangat sesuai… maka meriahlah ia tumbuh merimbun.

Sangat senang sekali untuk menanam Wild Pink Fairy Roses ini kerana boleh ditanam dengan batang sahaja. Kalau ia berbunga sangat banyak dan begitu meriah sekali…Kerana pokoknya ditanam di atas tanah, jadi ia sangat subur dan sangat cepat membesar. Pertumbuhannya juga macam dah tak terkawal oleh kerana Reen tak sempat juga nak pruning pokoknya. Akhirnya minta hubby pruning secara besar-besaran gunakan gunting pokok besar. Habis kontot jadinya pokok Ros Wild Fairy Pink ini. Macam kesian la pulak lihat hanya ranting yang berceracak selepas dipruning.

Tapi tak apalah… sekejap saja dah keluar banyak pucuk-pucuk baru… lepas tu… kudup-kudup bunga muncul dah bunga pun keluar la. Mesti akan meriah sangat taman kecil Reen selepas ini.



Saturday, July 20, 2013

Cecil Brunner Ros aka Ros Pengantin


Sejak 2 minggu lalu Reen & hubby sampai rumah agak lewat petang, sekejap dah masuk waktu maghrib, jadi tidak sempatlah menjenguk kebun dan pokok-pokok ros yang telah dipruning oleh hubby last 2 weeks.


Hujung minggu yang lalu itupun ketika hari dah beransur petang, Reen baru sempat menjengah ke taman sekangkang kera… oppsss alangkah rasa gembiranya… sejambak Cecil Brunner Ros warna soft pink sudah mula memutikkan kudup bunga. Adalah lebih kurang dalam 7 hingga 10 kudup bunga… bahagia sangat. Beberapa ranting lagi mula mengeluarkan pucuk baru, so Reen buatla pincing kat pucuk ros tu, hopefully akan lebih banyak kudup baru keluar. Sebelum ini Cecil Brunner Ros ini ada juga berbunga, namun tidak sampai 5 atau 6 kuntum bunga sahaja.

Bunga Cecil Brunner ini ditanam tahun lepas diambil dari rumah jiran emak dikampung. Nak tanam sangat mudah iaitu dari keratan batang.

Sepintas lalu tentang Cecil Brunner Ros.

Cecil Brunner Ros juga dikenali sebagai Sweetheart Rose. Ia tumbuh berkelompok dan boleh mencapai ketinggian sehingga 4 meter. Selalunya Cecil Brunner Ros ini dijadikan pokok pagaran dan juga ditanam di pergola, gerbang dan sebagainya kerana ia adalah jenis memanjat. Ia akan berbunga di dalam bentuk cluster atau berjambak. Selalunya lebih dari 3 kuntum bunga di dalam satu jambak dan berbau agak wangi. Pokok ini adalah jenis yang tahan panas dan tahan kepada semua musim.


Thursday, July 18, 2013

Pokok Ros… Hasil Cubit-cubitan Sayang



Salam semua….Selamat bertemu kembali.


Semenjak mula bertanam ros kembali, Reen sibuk mencari info-info baru tentang raja segala bunga ini. Sebelum ini ada juga bertanam ros, namun untuk mendapatkan pokok yang sihat, rajin berbunga dan subur.

Tahukah anda semua bahawa pokok ros yang mengeluarkan pucuk baru perlu dicubit-cubit dihujungnya sekiranya ingin mendapat kuntuman bunga yang lebih banyak.

Mula-mula macam pelik juga, tetapi Reen dah try…memang menjadi. Reen telah cuba pada pokok ros Magenta Kampung & cecul Brunner Ros Pink. Pastikan pucuk pokok ros tersebut mempunya 5 helai daun atau lebih jika anda ingin mencubitnya. Selepas beberapa hari, tunas-tunas baru akan muncul. Dari tunas-tunas itulah akan muncul kudup-kudup bunga.

Ok.. selamat mencuba.

Wednesday, July 17, 2013

Ros Lagi


Salam semua… hi uols….Selamat bertemu kembali.

Sebelum bertanam ros secara serius…. Reen sendiri tidak berapa tahu teknik penjagaan ros yang sebenar. Yang tahu hanya beli pokok ros atau ambil batang ros, potong, tanam, siram, letak baja… itu pun ikut suka je. Bunganya pun akhirnya keluar ikut suka jugalah.

Namun selepas mula berjinak-jinak kembali dengan aktiviti berkebun, itu pun selepas pindah ke rumah sendiri. Baru banyak benda tentang ros yang Reen telah pelajari.
Pokok ros sebenarnya adalah pokok bunga yang tak banyak kerenah sekiranya diberi perhatian dan penjagaan yang betul. Bunganya akan sentiasa berkembangan sekiranya dijaga dengan betul.

Dulu Reen tidak tahu bahawa bunga ros yang dibeli yang berasal dari tanah tinggi tidak boleh diletakkan terus dibawah terik matahari. Patutlah pokok ros yang Reen beli dulu… alahai semua dah arwah akibat silap teknik. Namun ada yang mengatakan ada juga pokok ros tanah tinggi yang terus boleh didehakan kepada cahaya matahari. Ini Reen belum try lagi.

Bermula dari kita membeli ros sehingga minggu keempat, ros hendaklah secara bergradual didedahkan kepada cahaya matahari. Proses ini dinamakan ‘harderning process’.

Pada minggu pertama dan kedua, ros boleh diletakkan dibawah bumbung seperti porch, tepi balkoni, beranda ataupun di tepi tingkap. Anda boleh dedahkan pokok ros anda pada mentari pagi dari pukul 8.00 pagi sehingga 11.00 pagi. Jangan biarkan sampai tengahari panas terik…... kalau mati tangggung sendiri ya…

Selepas dibeli Reen selalunya akan menukar terus pasu asal yang dibeli kepada pasu yang lebih besar. Dengan cara ini pokok ros anda akan dapat membesar dengan lebih baik. Akarnya akan dapat berkembang dan pokok sudah pasti mempunyai ruang yang lebih besar untuk membesar di laman anda.

Anda boleh siram pokok ros anda pada waktu pagi dan petang. Air hendaklah disiram pada pangkal pokok dan jangan siram air berlebihan air kerana pokok ros anda tidak terdedah sepenuhnya dikhuatiri tanah yang lembap boleh mengundang pelbagai penyakit kepada pokok ros anda terutamanya black spot atau akarnya membusuk. Pokok ros hendaklah disiram sehingga 4 pukul petang saja. Jika disiram pada waktu malam atau petang, dikhuatiri tanam didalam pasu tidak dapat tersejat airnya.

Semasa kita membeli ros kebanyakan pokoknya akan penuh dengan kuntuman bunga, sekiranya ada bunga-bunga yang dah berkembang dan layu. Anda boleh memangkas ranting-rantingnya. Ini akan memberi peluang kepada ros anda mengeluarkan pucuk baru.

Apabila masuk minggu ke-2, anda boleh meletakkan ros anda kepada pancaran cahaya matahari sehingga pukul 1.00 petang. Bila masuk minggu ke-3 dan ke-4 ros anda sepenuhnya boleh diletakkan terus dibawah cahaya matahari. Kerja penyiraman hendaklah dilakukan dengan konsisten. Pastikan pokok ros anda mendapat air, baja & cahaya yang secukupnya. Ranting-ranting yang telah mengeluarkan bunga hendaklah dipotong untuk menggalakkan pengeluaran pucuk & tunas baru.

Ok..sampai disini saja. Kita bertemu lagi di lain siaran.

Boboy



Ini Boboy... Reen adopt dari tempat kerja Reen.

Kenapa nama Boboy ??? Sebenarnya Boboy ni mengingatkan Reen pada abang si Gegirl.
Jadi Reen pun letak la namanya Boboy.

Boboy sebenarnya hendak dibuang ke market oleh tukang kebun kat ofis. Masa tu umurnya dalam 3 atau 4 bulan dan sangat kecil lagi. Jadi oleh kerana kasihan Reen bawa balik tanpa sempat tanya Hubby. Nasib baik Hubby tak marah. Bapanya Pak Abu, emaknya Si Putih. Emak dan bapaknya dah dibuang ke market. So jadi yatim piatu la Boboy.

Masa jemput Reen dari ofis, Hubby tanya kotak apa tu... Reen tersengih jawab, anak angkat baru...selamba bawa masuk kereta. Mula-mula sampai di rumah dia agak takut dengan kucing-kucing yang lain, tapi lepas 2 hari dia dah ok. Sekarang kami hidup dalam satu family yang bahagia.

Boboy siap menyusu susu Jojo lagi... jadi emak angkat lah si Jojo. Jojo pun tak kisah, anggap Boboy macam anak dia. Wah.. bahagianya Boboy.