Teman-Temanku

Sunday, June 29, 2014

Dahlberg Daisy

Assalamualaikum... dan salam sejahtera...


Comel tak saya... saya dah mula berbunga dah....Nama saya dahlberg daisy....si canti manis kuning....

Jom review sikit tentang pokok Dahlberg Daisy....

Nama lain :  Thymophylla tenuiloba
Genus : Thymophylla

Pokok ini mudah ditanam...dengan menggunakan cambahan biji benih aje...Sejenis bunga semusim..
Banyak ditanam sebagai bunga gantung, tanaman tutup bumi, dicelah-celah batu..dibuat bedding...
Daunnya sangat kecil dan seperti jarum-jarum halus.Bunganya pun comel...kuning... Daunnya jika kita petik ada sedikit bau... tapi memang macam best jer baunya...

Ini bunga-bunga dahlberg daisy yang mula berkembangan di taman acik Reen....








Saturday, June 28, 2014

Limau Kasturi Meriah Berbuah

Assalamualaikum...

La ni acik Reen dok cerita pasal pokok bunga sajakan...pokok munge-munge...dan pokok munge lagi...

Actually kat umah acik Reen ni ada la pokok-pokok ramuan yang di tanam di halaman tepi rumah...adalah serba sedikit untuk kegunaan sendiri...

Baru-baru ni pokok limau kasturi ni banyak berbunga dan berbuah... jom layan...











Friday, June 27, 2014

Stoberi Penuh Kasih Sayang Dari Suami Tercinta

Assalamualaikum....

Entri ni entri tertunda....hi...hi... acik Reen telebih bizi...

Pernah ingat lagi tentang cerita pokok stoberi yang acik Reen beli ngan En. Joe Jalil. Dah dikatakan tiada rezeki…pokok stoberi yang segar bugar masa acik Reen terima tetiba arwah selepas transfer ke pasu…hi…hi…sedih memang sangat sedih coz itu percubaan pertama nak berstoberi…nak berkarennzzz dah gagal....

Bukan salah En. Joe Jalil ya...…pokok tu tak hidup tapi mungkin disebabkan cuaca panas yang tak menentu atau teknik tak betul…frust memang frust tapi acik Reen tak mengalah. Aku tak akan berserah...misi perlu diteruskan...

Kebetulan plan nak ke Cameron Highland hujung bulan March 2014 jadi target utama ialah memburu pokok stoberi. Misi mencari anak karenzz stroberi diteruskan...

Mangsanya ialah hubby acik Reen... semua ladang stoberi kita masuk... masuk jer jengah2 tanya... anak stoberi jual tak ? Banyak yang tak jual coz semuanya untuk kebun sendiri sahaja. Kita pun tak sempat nak singgah dekat perkampungan melayu di Cameron Highlands dan Taman Al Mashoor...kat situ memang ada jual.


Musim cuti sekolah... Cameron Highlands memang sesak..


Namun akhirnya... acik Reen jumpa stoberi ini... alahai anak-anak comelku...di Big Red Strawberry Farm. Tawar punya tawar akhirnya acik Reen dapat juga stoberi...


Thanks to you my lovely hubby... akhirnya impian isterimu ini tertunai....

Akhirnya strawberry dah berada di lamanku....