Thursday, July 17, 2014

KUIH TAKO aka TEPUNG PELITA

Assalamualaikum….

Jom ari ni kita beresepi pulak…kita main masak-masak ye….

Untuk pengetahuan semua, kuih tako ni adalah kuih favourite achik Reen……setiap kali bulan puasa memang kuih ini yang achik Reen cari kat bazaar ramadhan..…
Memang sangat sedap dan lembut…

Resepi ni yang achik Reen jumpa dalam FB…..dikongsi dalam sebuah group masak-masak. Dah tak ingat group apa…

Untuk tidak lupa, jadi achik Reen kongsikan di sini…so kita boleh cuba sama-sama ye…



                                                             Foto : Kredit tu Cik Google


KUIH TAKO/TEPUNG PELITA

Lapisan bawah
1 cawan tepung jagung
1cawan gula
5 cawan air
sedikit pewarna hijau
2 daun pandan disimpul
4 sengkuang cina [dikupas kulit dan cuci bersih dan potong dadu kecil kecil]

Lapisan atas
4 1/2 cawan santan pekat
3/4 cawan tepung jagung
1/2 sudu teh garam

Cara cara

Lapisan bawah - satukan semua bahan bahan masak hingga pekat [ lebih kurang 15 minit],
sentiasa dikacau dan last masukan sengkuang cina kacau sekejap matikan api.
masukan dlm kelongsong pandan atau mangkuk plastik yg kecil kecil.biarkan sejuk.

Lapisan atas -satukan bahan bahan masak hingga pekat [ lebih kurang 15 minit] hendaklah
sentiasa dikacau. tuang kedalam kelongsong tadi , siap dan sejukan

Kalau x der kelongsong, dalam bekas plastic comel-comel tu pun boleh….


Cara Lipat Daun Pandan untuk kelongsong (Foto : Cik Google)



No comments:

ROS JEPUN CARNATION

 Assalamualaikum sahabat maya Kak Reen, Lamanya menyepi dari blog nie. Bersawang sudah, habuk sana sini. Azam tahun baru, nak rajin-rajin me...