Teman-Temanku

Thursday, May 03, 2012

Pokok Bunga Mahkota Berduri

Salam... lama x meng-update blog. 

Apa yang disibukkan entahlah. Last week balik kampung sekejap sambil ziarah emak & ayah & sedara mara. Selepas dua minggu my hubby busy dengan jadual kerja yang padat.
Jalan-jalan ke rumah jiran emak dan sembang-sembang pasal pokok bunga. Same interest la.
Asyik bersembang pasal bunga akhirnya dia bagi aku pokok bunga mahkota berduri (memang banyak duri). Ada la dalam 5 jenis warna berbeza. Ikut akak tu pokok ni senang nak jaga. Tapi air tak boleh terlalu banyak sebab batangnya macam pokok jarum tujuh bilah yang penuh dengan duri.
Nama saintifiknya (Euphorbia elegans). Rupa pokoknya seperti di bawah.So bereksperimen la lagi aku tentang pokok bunga ini. Gambar ini ehsan dari blog bunga-oh-bunga. Tak sempat nak snap photo sendiri.




1 comment:

Sakinah said...

Bunga ni memang berbagai kaler tapi menurut mak saya nama bunga ni "Bunga Kelentit Ma'am" sejak dari dulu lagi. Senang nak jaga dan cuba google images nama pokok ni.