Selamat bersua kembali.
Hari ini Reen nak
kongsikan sedikit info yang Reen dari dapat masa dok merayap kat FB beberapa
hari yang lalu. Artikel ini cerita
tentang fakta sebenar tentang garam yang
kadangkala kita pun tak ambil pusing.
Kita selalu disogokkan
dengan fakta palsu “ Kalau ambik garam berlebihan boleh kena penyakit darah
tinggi… ini sememangnya protocol pihak Yahudi.
Kembali kepada cara
kehidupan Nabi Muhammad SAW, sebelum makan Nabi akan meletakkan secubit garam dilidah
untuk elak disantau dan menapis makanan yang akan dimakan.
Bila Nabi sampai ke
tempat baru, Nabi Muhammad SAW akan mengambil garam dahulu untuk menyesuaikan
hormone tubuh ditempat baru.
Untuk ubat disebabkan
penyakit rohani, air perlu dicampurkan dengan garam terutamanya untuk mengubati
penyakit berkaitan sihir, santau dan sebagainya.
KENAPA ???? Allah SWT telah menciptakan garam sebagai
penarik segala TOKSID/ASID/RACUN dari dalam darah atau tubuh dan juga sebagai
penarik unsur-unsur negative (pengalaman Darul Syifa’ untuk membersihkan rumah
atau urusan memagar sekeliling rumah). Ramai tidak tahu bahawa garam adalah
unsure yang boleh menyeimbangkan balik sistem tubuh manusia dan inilah sunnah
Nabi.
Tapi garam boleh rosak
sekiranya dimasak atau bertindakbalas dengan suhu yang TINGGI/PANAS. Maksudnya,
kalau hendak memasak menggunakan garam bukit, jangan letakkan garam semasa
masakan sedang PANAS MENGGELEGAK di atas dapur. Tutup api dan biarkan suhu
turun dahulu, baru masukkan garam. Kita paggil cara ini “ bubuh garam atas
darat” macam orang Arab lakukan. Iaitu letakkan garam semasa hendak makan.
MENGAPA ???? Garam
mengandungi sodium dan potassium. Tubuh memerlukan lebih potassium, kalau
terlalu panas yang tinggal hanyalah sodium di dalam garam tersebut. Potassium
akan rosak sekiranya suhu panas. Oleh kerana itu, barulah boleh kena penyakit
DARAH TINGGI.
Fikir-fikirkan…. SEKADAR
PERKONGSIAN. Harap bermanfaat untuk semua.
No comments:
Post a Comment