Saturday, November 02, 2013

Tips Memilih Ikan Segar


Bagaimana memilih ikan segar di pasar. Wahai teman-teman, encik-encik suami, kakak-kakak dan seangkatan dengannya. Ini ada panduan ye… pada yang tak pernah beli ikan atau pergi ke pasar. Mana tahu nanti kot-kot terbeli ikan lama dan busuk pulak bila ke pasar. Nanti tak pasal-pasal kena marah ngan orang rumah. Saper yang susah…

Ikan yang segar mestilah ada ciri-ciri ini ok :

  1. MATA – mata ikan kena bersinar-sinar, terbonjol  dan bukan warna merah
  2. INSANG – mestilah warna merah cerah, tidak berlendir dan tidak gelap
  3. SISIK – Melekat kuat
  4. ISI – Melekat di tulang dan warna tidak berubah
  5. BADAN – Pejal dan elastic bila dicuit
  6. KULIT – Warna cerah, bersinar, basah dan tidak kusam atau kering
  7. BAU – masih ada bau laut (SEGAR) dan tidak busuk
  8. PERUT – Bila ditekan masih pejal dan keras

                                                           Foto : Kredit to Pak Google



No comments:

ROS JEPUN CARNATION

 Assalamualaikum sahabat maya Kak Reen, Lamanya menyepi dari blog nie. Bersawang sudah, habuk sana sini. Azam tahun baru, nak rajin-rajin me...